Bakteriální kultury pro sýr gouda 3,5g

Kód: 411242
157 Kč
Skladem u dodavatele
Můžeme doručit do:
19.4.2024

Perfektně vybraná směs bakterií mléčného kvašení, která vám umožní vyrobit lahodný domácí sýr Gouda, který je skvělým základem zdravé výživy včetně bezlepkové.

Detailní informace

Pošta od 75 Kč
Pošta od 75 Kč
Doprava Zásilkovnou nebo GLS a poštovné od 75 Kč.
Proklientský přístup
Proklientský přístup
Svým zákazníkům vycházíme maximálně vstříc.
Široký výběr
Široký výběr
Široký sortiment včetně výrobků z České republiky

Detailní popis produktu

Popis výrobku

Perfektně vybraná směs bakterií mléčného kvašení, která vám umožní vyrobit lahodný domácí sýr Gouda, který je skvělým základem zdravé výživy včetně bezlepkové. Díky použití lyofilizace - speciální metody sušení, která je jednou z nejdokonalejších metod konzervace potravin, si tyto kultury udržují svůj plný potenciál po dlouhou dobu.

Důležité vlastnosti:
• Na 50 l mléka
• Na sýr gouda

Jak používat:
V případě čerstvého mléka „od krávy“ se doporučuje pasterizovat při teplotě přibližně 65 stupňů C po dobu 30 minut.

Do hrnce nalijeme 6 l mléka a zahřejeme na 33°C. Odměřte přibližně 0,5 g bakterií a rozpusťte ve sklenici s malým množstvím vlažné vody. Vše přidáme do mléka a důkladně promícháme. Nechte přikryté asi hodinu. Po uplynutí této doby – pokud jste použili kupované nízkopasterizované mléko – přidejte asi 1 g sypkého chloridu vápenatého, poté mléko zahřejte na 38 °C a přidejte asi 0,6 g sušeného syřidla, rozpuštěného ve sklenici vlažné vody. Vše promíchejte. Vypněte topení. Asi po 50 minutách tvaroh nakrájíme na 1-2 cm kostky a jemně promícháme. Nechte působit 10-15 minut, aby se oddělila syrovátka. Po uplynutí této doby slijte přibližně 20-30% syrovátky a nahraďte ji vodou o teplotě přibližně 30-35°C. Vzniklé zrno pak za stálého míchání zahřívejte na 40-45°C po dobu 20-30 minut, dokud nebude dostatečně pružné, aby se v ruce pod tlakem slepilo. Syrovátku slijte po úroveň zrn, poté je přendejte na utěrku a vložte do lisu na sýr. Výsledný sýr nechte asi 12 hodin při pokojové teplotě, občas ho otočte a vylisujte v lisu. Po uplynutí této doby sýr vyjmeme, dáme do nálevu (0,5 l vody + 0,5 l syrovátky + 180 g soli) a necháme 8 hodin odležet. Poté vyjměte sýr z nálevu, položte ho na sýrovou podložku a nechte 24 hodin sušit při pokojové teplotě a každých pár hodin jej otočte. Sýr skladujte v lednici. Jakmile se vytvoří slupka, chraňte ji nátěrem nebo sýrovým voskem. Sýr necháme zrát minimálně 4 týdny při teplotě 8-12°C.

Složení: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus, laktóza.

Trvanlivost zohledňuje možnost přepravy výrobku při teplotách pod 30°C po dobu až 7 dnů.

Čistá hmotnost: cca 3,5 g

Hmotnost bakteriálních kultur se může lišit v závislosti na jejich aktivitě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Výroba sýrů
Hmotnost: 0.1 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: