Rady

Dřevěná nebo kovová udírna - jakou vybrat?

Jak vybrat udírnu a nesáhnout vedle? | Grilovani.cz

Dřevěná nebo kovová udírna - kterou si vybrat?
Uzení potravin umožňuje zvýraznit chuť a přidat aroma potravinářským výrobkům, jako je maso, ryby, sýr nebo zelenina. Taková jídla mají mnoho příznivců. Jejich příprava zahrnuje topení dřevem nebo štěpkou. To vytváří kouř, který je směrován do komory obsahující zpracovávané potraviny. Pokud přemýšlíte, jaká udírna bude pro vás nejlepší, přečtěte si náš článek. Bezesporu najdete zařízení, které bude perfektně fungovat a umožní vám efektivně zpestřit váš denní jídelníček. Vyplatí se do nich investovat, abyste si užili nezapomenutelnou chuť svých oblíbených jídel.

Která udírna je lepší, dřevěná nebo kovová?
Možná se ptáte, která udírna je lepší – dřevěná nebo kovová. Na tuto otázku skutečně neexistuje jednoduchá odpověď, protože výběr konkrétního zařízení závisí na mnoha různých faktorech. Estéti většinou ochotněji volí dřevěné udírny, protože mají mnohem zajímavější vzhled. 

Mezi výhody dřevěné udírny patří například vysoká estetika. Její vzhled je spojen především s přírodou a tradiční architekturou. Dřevo také poskytuje lepší tepelnou izolaci, což může pomoci udržet stabilní teplotu uvnitř udírny. Takové zařízení vyžaduje údržbu. Je nutné jej pravidelně natírat a impregnovat. Dřevo je také náchylnější k požáru, což znamená, že použití udírny vyrobené ze dřeva může být riskantnější, pokud se nedodrží postupy udávané výrobcem. Takové zařízení se však vyznačuje mimořádně stabilní konstrukcí. Přesný design lze přizpůsobit individuálním potřebám zákazníka, což je velmi pohodlné řešení.

Kovová udírna nevyžaduje tak intenzivní údržbu jako dřevo. Kovové udírny jsou ve srovnání s dřevěnými většinou odolnější vůči ohni a povětrnostním vlivům a méně náchylné k poškození. Pokud tedy přemýšlíte, která udírna – dřevěná nebo kovová – bude fungovat lépe, pamatujte, že vše závisí na vašich prioritách a při nákupu se řiďte svými individuálními preferencemi.

Kolik stojí udírna?
Stojí za to si uvědomit, kolik stojí udírna, abyste se mohli předem připravit na investici do takového zařízení. Díky nákupu si můžete maso, ryby nebo sýr sami připravit přesně tak, jak máte rádi. Udírna umožňuje dosáhnout výjimečných kulinářských výsledků. Abyste si však mohli plně vychutnat výhody používání tohoto úžasného vybavení, musíte si uvědomit, že to vyžaduje vynaložení nákladů na samém začátku jeho používání. V našem internetovém obchodě můžete udírnu pořídit od 10 000 Kč.

Je však vhodné připomenout, že se jedná o jednorázový náklad, který je spojen s možností používání po dlouhou dobu. Díky použití udírny je možné tepelně zpracovávat potraviny svépomocí, což umožňuje dlouhodobě ušetřit na výdajích za jídlo. Pokud máte v plánu udit jídlo často, investice do udírny se vám vyplatí. Snad se vám použití takového zařízení osvědčí a investice se vám rychle vrátí. Nehledě na to, že uzení se sousedy má své kouzlo.

Udírna – jak to funguje?
Také stojí za to si uvědomit, jak udírna funguje, abyste mohli učinit správné rozhodnutí o nákupu. Uzení má obohatit jídlo o další chuť a jedinečné aroma. Umožňuje také efektivně prodloužit trvanlivost potravin tím, že je uchováte a zabráníte volnému růstu bakterií. Mohou tak vznikat i unikátní produkty, které v obchodech nenajdete.

Jako kouřotvorný materiál se nejčastěji používá dřevní štěpka nebo dřevo. Výsledný kouř je směrován do udírny obsahující potraviny určené k uzení. Kouř proniká do připravených produktů a dodává jim charakteristickou chuť a vůni. Poté je nutné udírnu zahřát na požadovanou teplotu. O to se postará elektrický ohřev nebo klasické topeniště.

Uzení pomocí elektrického zařízení vám umožní připravovat chutné a zdravé pokrmy a nevyžaduje shromažďování velkého množství paliva. Použitím takového zařízení můžete ušetřit čas, prostor a peníze. Elektrická udírna je velmi moderní a snadno ovladatelná.

Za zmínku stojí, že teplota během celého procesu se může lišit v závislosti na požadovaných účincích. Je také nutné nastavit vhodnou dobu uzení. Po dokončení celého procesu se jídlo nechá vychladnout. Nejchutnější je, když vychladne, takže se vyplatí počkat. Uzení není příliš složité, ale vyžaduje určitou trpělivost. Na jedinečnou chuť a vůni takto připraveného masa, ryb a sýrů se však bezesporu vyplatí počkat.