Skořice mletá 100g
Kód: 169458996Související produkty
Detailní popis produktu
Popis výrobku
Mletá skořice je kuchyňské koření, které se získává ze sušené a jemně mleté skořicové kůry. Za svou charakteristickou sladkou a kořenitou chuť a vůni vděčí obsahu skořicového oleje. Mletá skořice skvěle obohatí jak chuť pikantních, masových orientálních jídel, tak sladkých dezertů.
Víš, že...
Skořice je neodmyslitelně spojena s vánočním obdobím, aromatickým, vánočním pečivem a útulnou, rodinnou atmosférou. Než se však stal nepostradatelným prvkem svátků a nejoblíbenějším kořením po celém světě, byl jeho osud mimořádně pohnutý. O monopol na toto kdysi vzácné koření se bojovalo po staletí. Benátčané, Portugalci, Nizozemci a Angličané... všichni chtěli ovládnout pěstování skořice.
Až v 17. století bylo koření vyvezeno z ostrova Cejlon a začalo jeho pěstování a prodej v průmyslovém měřítku. Dnes se mimo Srí Lanku pěstuje skořice mimo jiné v v Indii, Brazílii a Indonésii. Zajímavostí je, že skořice je jediné koření na světě, které se získává z kůry rostliny, která se po předběžné úpravě suší a prodává buď jako prášek, nebo po kusech, tzv. tyčinky skořice. Skořice se používá i mimo kulinářskou sféru.
Skořice se díky své intenzivní, ale příjemné vůni používá k vytvoření příspěvku do kadidel, parfémů a dalších přírodních vonných směsí. Naštěstí jsou skořicové války dávnou minulostí a dnes může být mletá skořice v každé kuchyni a s ní i jedinečné chutě jí ochucených jídel.
Použití:
V Polsku je mletá skořice spojována např. s vánočním pečivem, např. perníkem. Používá se k dochucení svařeného vína a piva, ale i kompotů s ovocem. Skvěle se hodí také k jablečnému koláči a dalším dezertům s přídavkem jablek nebo hrušek. Vynikající pikantní sleď se připravuje i s přídavkem skořice.
Dokáže zvýraznit i chuť pečené husy plněné ovocem. Velmi oblíbené je také pečivo se skořicí - rohlíky, muffiny, skořicový chléb. Koncem léta a začátkem podzimu kralují na mnoha polských stolech knedlíky se švestkami posypané skořicí. Toto koření se používá i v orientální kuchyni, a to jak do slaných jídel, dezertů, tak i jako přísada do zahřívacích nápojů.
Najdeme ho například v marockém taginu a íránském khoraku. V Portugalsku se skořicí sypou tradiční pudingové sušenky pastel de nata.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Jednodruhové koření |
---|---|
Hmotnost: | 0.1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.