Muškátový oříšek mletý 100g PREMIUM

Kód: 166314297
Neohodnoceno
Značka: Jelux
110 Kč
Skladem u dodavatele

Mletý muškátový oříšek – vyrábí se z nejlepších semen muškátového oříšku. Vyznačuje se ostrou a zároveň lehce nahořklou chutí a jedinečnou vůní. Propůjčuje pikantní vůni slaným pokrmům a obohacuje chuť sladkých dezertů a nápojů. Muškátový oříšek je nezbytný v kuchyni každého gurmána.

Detailní informace

Pošta od 75 Kč
Pošta od 75 Kč
Doprava Zásilkovnou nebo GLS a poštovné od 75 Kč.
Proklientský přístup
Proklientský přístup
Svým zákazníkům vycházíme maximálně vstříc.
Široký výběr
Široký výběr
Široký sortiment včetně výrobků z České republiky

Detailní popis produktu

Popis výrobku

Mletý muškátový oříšek – vyrábí se z nejlepších semen muškátového oříšku. Vyznačuje se ostrou a zároveň lehce nahořklou chutí a jedinečnou vůní. Propůjčuje pikantní vůni slaným pokrmům a obohacuje chuť sladkých dezertů a nápojů. Muškátový oříšek je nezbytný v kuchyni každého gurmána.

Víte, že...

Muškátový oříšek byl do Evropy dovezen s největší pravděpodobností kolem prvního století našeho letopočtu. Jedná se o ojedinělý druh mezi kořenícími rostlinami, protože poskytuje dvě koření zároveň – muškátový oříšek a tzv. muškátový „květ“, tedy macis. Muškátový oříšek je semeno extrahované z dužnatého váčku velikosti švestky. "Květina" muškátu je krajkový hřeben obklopující semeno. Semeno i puškvorec obsahují těkavé oleje. Esenciální olej semen po jejich rozdrcení nebo rozemletí dodává koření exotickou vůni a chuť. Muškátové oříšky pocházejí z Moluk zvané Spice Islands, ale pěstují se v Malajsii, Karibiku a na Srí Lance. Stálezelené muškátové stromy dorůstají výšky až 12 metrů. Mají tmavě zelené, oválné listy a drobné, světle žluté květy připomínající konvalinky. Nejlépe jim vyhovuje rovníkové přímořské klima a úrodné půdy vulkanického původu a úrodné jílovité půdy Grenady. Plantáže se obvykle zakládají v nadmořské výšce menší než 700 metrů nad mořem a muškátové stromy jsou chráněny před silným větrem. V jihovýchodní Asii a Indii se v malém množství používá muškátový oříšek i muškátový „květ“. V Indii se většinou vyskytují v pokrmech Moghul. Arabové odedávna používali muškátový oříšek jako koření pro skopové a jehněčí maso. Nejčastěji obě koření používají Evropané.

Použití:

Mletý muškátový oříšek se používá do sladkých i slaných jídel. Používá se při přípravě perníků, dortů, ovocných dezertů, svařeného vína a punče. Knob se přidává i do possetu, což je lahodný nápoj připravený na bázi horkého mléka s přídavkem vína a koření. Skvěle se hodí k většině pokrmů z vajec a sýrů, ale také k tradičním polským pokrmům, jako je bigos, dršťky, fazolová polévka nebo mleté ​​kotlety.

Doplňkové parametry

Kategorie: Jednodruhové koření
Hmotnost: 0.1 kg